Napovednik

Souvani in njihov park v Volčjem Potoku


V torek, 20. marca 2018, ob 19. uri, vas vabimo v dvorano Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik na predavanje Matjaža Mastnaka z naslovom Souvani in njihov park v Volčjem Potoku.

Družina Souvan je bila v 19. stoletju eden od stebrov gospodarskega in kulturnega življenja v Ljubljani. Bila je del maloštevilnega finančno uspešnega slovenskega meščanstva, s trgovsko dejavnostjo so postali ena najbogatejših ljubljanskih družin. Njeni moški člani so bili gospodarski funkcionarji in narodni politiki ter ob tem iz roda v rod bolj vpeti v kulturno življenje. Leon Souvan se je zapisal v slovensko kulturno zgodovino kot mecen slikarjev, kot skladatelj, predvsem pa kot ustvarjalec parka okoli graščine v Volčjem Potoku. Souvanov park je danes zgodovinsko jedro Arboretuma Volčji Potok, enega najpomembnejših kulturnih spomenikov vrtne arhitekture v Sloveniji.

Matjaž Mastnak je zaposlen v Arboretumu Volčji Potok, kjer se kot svetovalec za dendrologijo poklicno ukvarja z drevnino. Poleg redne službe je tudi predavatelj in pisec člankov ter knjig.

Lokacija dogodka:Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik