Napovednik

Kdaj: sobota, 10. 11. 2018, ob 10.30

Zbirno mesto: parkirišče pri cerkvi sv. Jurija v Nevljah

Kako do zbirnega mesta: Peljemo se iz Kamnika v smeri proti Tuhinjski dolini; pri tabli Nevlje, Oševek zavijemo levo. Gremo skozi Nevlje, mimo šole do parkirišča pri cerkvi sv. Jurija.

Opis poti:
Staro izročilo pripoveduje, da je bilo v Kamniku nekoč jezero, ki je segalo do Nevelj, vzpetina s cerkvijo sv. Jurija pa je bila otoček. V jezeru se je menda zakotil tudi zmaj, ki pa je poginil, ko je jezero odteklo. Zmaja – čeprav samo na sliki – si bomo ogledali v cerkvi sv. Jurija. Ko so daljnega leta 1938 ob regulaciji Nevljice našli čudne »štore«, so bili delavci prepričani, da so našli zmajeve kosti. Izkazalo se je, da gre za skoraj popolnoma ohranjeno okostje mamuta, ki je danes razstavljeno v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani. S tokratno Kamniško pravljično potjo obeležujemo 80. obletnico odkritja okostja.

Spoznali bomo pradavno izročilo o kamniškem jezeru, burili domišljijo ob iskanju železnih obročev, kamor naj bi ob cerkvi sv. Jurija včasih privezovali čolne. Na podružnični šoli Nevlje si bomo ogledali razstavo o mamutu ter se sprehodili do mamutovega mostu. Obiskali bomo tudi ekološko kmetijo Pr' Vodiškarju, kjer nam bo pripovedovalka in snovalka Kamniških pravljičnih poti Irena Cerar povedala pravljico ali dve. Po tem si bomo ogledali obnovljeno Vodiškarjevo kmečko hišo in BIO kmetijo.

Potrebna oprema:
Športna obutev. V primeru dežja imejte vso potrebno opremo za dež (nepremočljivi škornji, dežnik, palerina).

Čas hoje: tokrat bo hoje zelo malo, več časa bomo namenili ogledom in obiskom.

Prijave: Zaradi lažjega načrtovanja sprehoda in omejenega števila prijav vas prosimo, da svojo udeležbo sporočite do četrtka, 8. novembra 2018 na e-naslov barbara.petrusic@kam.sik.si. Sporočite nam tudi, koliko oseb se bo izleta udeležilo in starost otrok.

 

Lokacija dogodka:Zbirno mesto: parkirišče ob cerkvi sv. Jurija v Nevljah