Napovednik

Branje je iskanje: Pravljična pot po mamutovi vasi

VSA MESTA SO ZASEDENA!

Branje je iskanje: Pravljična pot

Zbirno mesto: parkirišče pri cerkvi sv. Jurija v Nevljah

Kako do zbirnega mesta: Peljemo se iz Kamnika v smeri proti Tuhinjski dolini; pri tabli Nevlje, Oševek zavijemo levo. Gremo skozi Nevlje, mimo šole do parkirišča pri cerkvi sv. Jurija.

Opis poti: Staro izročilo pripoveduje, da je bilo v Kamniku nekoč jezero, ki je segalo do Nevelj, vzpetina s cerkvijo sv. Jurija pa je bila otoček. V jezeru se je menda zakotil tudi zmaj, ki pa je poginil, ko je jezero odteklo. Zmaja – čeprav samo na sliki – si bomo ogledali v cerkvi sv. Jurija. Ko so daljnega leta 1938 ob regulaciji Nevljice našli čudne »štore«, so bili delavci prepričani, da so našli zmajeve kosti. Izkazalo se je, da gre za skoraj popolnoma ohranjeno okostje mamuta, ki je danes razstavljeno v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani. S tokratno Kamniško pravljično potjo obeležujemo 80. obletnico odkritja okostja.

Spoznali bomo pradavno izročilo o kamniškem jezeru, burili domišljijo ob iskanju železnih obročev, kamor naj bi ob cerkvi sv. Jurija včasih privezovali čolne. Skupaj s prof. Danijelom Bezkom, velikim poznavalcem, pa si bomo na podružnični šoli Nevlje ogledali razstavo o mamutu ter se sprehodili do mamutovega mostu. Obiskali bomo tudi ekološko kmetijo Pr' Vodiškarju, kjer nam bo pripovedovalka in snovalka Kamniških pravljičnih poti Irena Cerar povedala pravljico ali dve. Po tem si bomo ogledali obnovljeno Vodiškarjevo kmečko hišo in BIO kmetijo.

Potrebna oprema: Športna obutev. V primeru dežja imejte vso potrebno opremo za dež (nepremočljivi škornji, dežnik, palerina).

Čas hoje: tokrat bo hoje zelo malo, več časa bomo namenili ogledom in obiskom.

Prijave: Zaradi lažjega načrtovanja sprehoda in omejenega števila prijav vas prosimo, da svojo udeležbo sporočite do četrtka, 19. aprila 2018 na e-naslov barbara.petrusic@kam.sik.si. Sporočite nam tudi, koliko oseb se bo izleta udeležilo in starost otrok.

Dodatni stroški, ki jih krijete starši sami:
Za obisk kmetije Vodiškar so zaželeni prostovoljni prispevki za napitek in vodenje po kmetiji.

Vabilo v celoti​

»Ključno je branje otroku, saj vpliva na njegov vsestranski razvoj. Berite jim tudi takrat, ko znajo že sami. Ker branje je lahko mnogo več kot bralna značka, domače branje in učenje. Je druženje in povezanost družinskih članov tudi zunaj šole in doma.«
Barbara Petrušić, bibliotekarka v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik in vodja projekta

Direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, Breda Podbrežnik Vukmir, ki je skupaj z Ireno Milivojevič Kotnik dala pobudo za projekt, pravi: »Bralna kultura ne pomeni, da moramo brati veliko in same resne knjige. Bralna kultura je način, kako živimo z branjem in kako ga cenimo ter vključujemo v vsakdanje življenje. Branje je zabavno, zato tisti, ki ga vzljubijo, veliko berejo. Predvsem pa je pomembno za rast, razvoj, znanje in razgledanost. Dobre države ni brez razgledanih državljanov in predvsem voditeljev.«

Avtor fotografije "muca": Luka Dakskobler.

Lokacija dogodka:Parkirišče pri cerkvi sv. Jurija v Nevljah

Dokumenti za prenos