Novice

Občina Kamnik prejemnica certifikata Branju prijazna občina

4. december 2017 958 Andrej Kotnik

V Kranju so danes, 4. decembra 2017, občinam podelili certifikate "Branju prijazna občina". Na razpis, ki sta ga pripravila Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije, se je prijavilo 27 občin. Certifikat Branju prijazna občina je bil podeljen 18 občinam, ki so v prijavi dokazale visoko stopnjo podpore bralni kulturi in infrastrukturi, ki je za razvoj bralne kulture potrebna. 

Podelitev certifikatov je s prijetnim kulturnim programom potekala na Mestni občini Kranj. Zbrane so nagovorili kranjski župan Boštjan Trilar, predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, minister za kulturo Anton Peršak in predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, ki je certifikate tudi podelila.

Med občinami prejemnicami certifikata je tudi Občina Kamnik. Certifikat je v imenu občine prevzela vodja Oddelka za družbene dejavnosti Tina Trček

Socialni in ekonomski uspeh posameznika in posledično celotne družbe je v veliki meri odvisen od stopnje bralne pismenosti.  Raziskava Bralna kultura in nakupovanje knjig v RS iz leta 2014 je pokazala, da v Sloveniji število bralcev upada in da je branje premalo cenjena aktivnost posameznika. S projektom Do branja prijazna občina želijo splošne knjižnice v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Ministrstvom za kulturo spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov za  izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture in k zavedanju, da je branje življenjska vrednota.  

Število ogledov (958)/Komentarji ()

Tagi: