Novice

Udeleženci Srečanj s knjigo zaključili bralno sezono 2017/2018

18. junij 2018 485 Andrej Kotnik

V petek, 15. 6. 2018, smo se udeleženci Srečanj s knjigo podali na kratek zaključni izlet. Zbrali smo se na avtobusni postaji pri "Svetilniku" in se z avtobusom odpeljali proti Kamniški Bistrici. Na začetku je udeležence pozdravila direktorica knjižnice mag. Breda Podbrežnik Vukmir, kot vodič pa se je preizkusil bibliotekar Andrej Kotnik, ki je za udeležence pripravil tudi vodnik z naslovom Po poti od Kamnika do izvira Kamniške Bistrice, v katerem je na kratko predstavil naravno in kulturno dediščino na območju med Kamnikom in izvirom reke Kamniške Bistrice ter v dolinah Črne in Bistričice.

Prvi postanek je bil v Mekinjah, kjer je udeležence izleta sprejel župnik g. Pavel Pibernik, ki nam je predstavil bogato zgodovino starodavnega mekinjskega samostana in kulturno dediščino mekinjske župnijske cerkve. Posebno zanimiva je bila kapela sv. Kolomana, v kateri si lahko ogledamo na stenah freske grbov mekinjskih opatinj.

Drugi postanek je bil v soteski Predaselj v Kamniški Bistrici. Najprej smo si ogledali obnovljeno knežjo mizo, ki stoji na mestu, na katerem naj bi v 16. stoletju obedoval notranjeavstrijski nadvojvoda Ferdinand II., ko je bil na lovu v bistriških gozdovih. Nato smo si z mostu ogledali Veliki Predaselj in se sprehodili do bližnjh ostankov hiš, v katerih so živeli delavci, ki so tu konec 40. let začeli z gradnjo prvega od treh jezov, ki so jih tedaj v dolini Kamniške Bistrice načrtovali za pridobivanje električne energije. 

Zadnji postanek je bil v planinskem domu v Kamniški Bistrici. Okrepčali s kavo ali čajem ter domačim pecivom, sicer pa je bil ta del namenjen predvsem pogovoru in druženju. Od tu smo krenili proti Kamniku. Na poti domov smo na avtobusu prisluhnili pravljici o Indiji Koromandiji, ki jo je povedala mag. Breda Podbrežnik.

Posebna zahvala pri organizaciji letošnjega izleta gre sodelavkam Tini Arnež in Mojci Kosirnik, ki sta koordinatorki Srečanj s knjigo ter Mateji Keber in Jani Uršič, ki sta s svojim znanjem in predlogi vsebinsko obogatili izlet.

Že sedaj vas vabimo, da se s knjigami srečujete tudi v sezoni 2018/2019. Kot vsako leto, bo bralni program na voljo do konca počitnic.

Število ogledov (485)/Komentarji ()

Tagi: