Novice

Nacionalni mesec skupnega branja 2018

Nacionalni mesec skupnega branja 2018

10. september 2018 320 Andrej Kotnik

Na pobudo Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Mestne knjižnice Kranj, Društva slovenskih pisateljev, Slovenske sekcije IBBY, Združenja splošnih knjižnic, Mariborske knjižnice in Mestne knjižnice Ljubljana bomo letos izvedli prvi Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo trajal  od 8. septembra 2018, mednarodnega dne pismenosti,  do 8. oktobra 2018, zaključka Tedna otroka.​


Cilj meseca skupnega branja je dvig bralne kulture in bralne pismenosti. Branje je pomembna vseživljenjska aktivnost in bralna pismenost je ena od ključnih kompetenc, ki so nujne za vključevanje v družbo. 
Različne ustanove pripravljamo dogodke ali promocijske akcije o skupnem branju.

V Knjižnici Franceta Balantiča začnemo skupno branje v ponedeljek, 10. 9., ko bomo z Društvom Sožitje prebrali nekaj kamniških pravljic iz knjige Veronika z Malega gradu, ogledali si bomo tudi digitalno zbirko razglednic.V soboto, 15. 9. , bomo na dvorišču samostana Mekinje pripravili zaključno prireditev za Poletavce – poletne bralce in začeli z družinsko bralno značko Branje je iskanje. Na prireditvi bo sodeloval znan slovenski mladinski pisatelj Primož Suhadolčan.​Na dan zlatih knjig, to je 17. 9., pa bomo začeli z akcijo Lepa beseda lepo mesto najde. Na nekaterih javnih mestih boste našli zabojčke s knjigami, knjige vas čakajo, da jih vzamete in preberete. Lahko jih vrnete ali tudi ne, lahko pa jih nadomestite z drugimi iz vaše zbirke. Knjige naj krožijo in pridejo v  roke čim več ljudem. Lepa beseda bo v Kamniku našla svoje mesto v kamniškem zdravstvenem domu, avtobusni postaji, Domu kulture Kamnik, v Termah Snovik, Korobaču in tudi v avli Občine Kamnik. V Komendi bodo zabojčki v preddverju  Občine Komenda in  na vhodu športne dvorane pri OŠ Komenda.

 

Število ogledov (320)/Komentarji ()

Tagi: