Novice

Balantičev večer ob 75-letnici smrti pesnika Franceta Balantiča

17. december 2018 382 Andrej Kotnik

V petek, 14. decembra 2018, smo se v kamniški knjižnici z "Balantičevim večerom", ki sta ga pripravila Kulturno umetniško društvo KDO in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, spomnili 75-letnice pesnikove smrti. 

Osrednji gost večera je bil prof. France Pibernik, velik poznavalec Balantičevega življenja in dela, ki je knjižnici nedavno podaril pesnikov kip, delo kiparja Draga Tršarja, ki smo ga ob tej priložnosti tudi slovesno prevzeli.

Na začetku zelo lepo obiskanega Balantičevega večera je nastopajoče in goste pozdravila direktorica knjižnice mag. Breda Podbrežnik Vukmir, ki je v kratkem nagovoru izpostavila pomen in umetniško vrednost Balantičeve poezije ter se zahvalila prof. Piberniku za dragoceno darilo, ki ga je namenil knjižnici.

Profesor France Pibernik je v pogovoru, ki ga je vodil Tone Ftičar, orisal potek svojega strokovnega ukvarjanja s poezijo in življenjem kamniškega pesnika Franceta Balantiča. Čeprav je bila Balantičeva poezija v domovini po vojni dolgo zamolčana, so ji visoko umetniško vrednost priznavali ljudje različnih političnih usmeritev. Poseben pomen je imela Balantičeva poezija v slovenskem izseljenstvu, kjer je vedno živela, izhajala in bila predmet literarnega preučevanja. 

V svet Balantičeve lirične poezije so nas vodile recitacije njegovih pesmi, ki so jih recitirali člani Kulturno umetniškega društva KDO Brane Senegačnik, Sergej Valijev in Jože Bartolj. Med recitacijami poezije smo prisluhnili občuteno izvedeni violinski glasbi. 

VIDEOPOSNETEK BALANTIČEVEGA VEČERA (YouTube):

 

Fotografski utrinki:

  

  

  


 

Število ogledov (382)/Komentarji ()

Tagi: