Knjižnica Šmarca

Vrtec na obisku
Bibliopedagoške dejavnosti, ki so se odvijale 15. 3. 2017 v krajevni knjižnici Šmarca na temo DRUŽINA. Udeležili so se jih otroci iz skupin Ježki in Sončki z vzgojiteljicami. Pogovarjali smo se o družini, kaj delamo v družini, o bratcih, sestricah, mamicah in očkih....Prisluhnili so pravljici Ljuba mamica. Igrali smo se skrivalnice z mamico oz. smo Janu pomagali poiskati mamico.

      

       

Krajevna knjižnica Šmarca je ob odprtju prenovljene knjižnice aprila 2010 uporabnikom ponujala 9.000 enot knjižničnega gradiva, sedaj pa je bogatejša še za 3.700 enot gradiva in skupaj v izposojo ponuja 12.700 enot knjižničnega gradiva. Otrokom, mladostnikom in odraslim na 85 kvadratnih metrih uporabne površine v prostem pristopu ponuja knjige različnih žanrov (pesništvo, dramatika, družbeni, zgodovinski, kriminalni, biografski, znanstveno fantastični in drugi romani, kartonke, slikanice za otroke) ter strokovno literaturo z vseh področij človekovega znanja (filozofija, psihologija, medicina, zgodovina, geografija, umetnost, jezikoslovje itd).  Na policah z dvd-eji uporabniki lahko izbirajo med različnimi žanri (drame, komedije, pustolovski, fantastični, zgodovinski, dokumentarni, mladinski, animirani filmi…).

V mirnem in prijetnem čitalniškem prostoru je uporabnikom na voljo 29 naročenih serijskih publikacij,  na voljo  sta tudi dva osebna računalnika z dostopom do interneta. V enega je vgrajena programska oprema, ki s povečanjem zaslonske slike omogoča dostop do elektronskih oblik besedil, kar je pomembna pridobitev za slabovidne. Na mladinskem oddelku je na voljo en računalnik z dostopom do interneta. Dokumente uporabniki lahko tudi natisnejo.

Krajevna knjižnica Šmarca organizira tudi pravljične urice za otroke, ki potekajo vsak torek od 17. do 18. ure. Vsako leto pravljične urice potekajo od oktobra (pričetek s tednom otroka) do vključno aprila. Udeležba je brezplačna, otroci pa morajo na vsako pravljično urico prinesti svoje copate. Vodi jih  pravljičarka Barbara Božič. Za odrasle uporabnike knjižnica organizira Srečanje s knjigo (bralna značka za odrasle), ki poteka vsak prvi torek v mesecu po 18. uri, ko se zaključi pravljična urica.  Udeleženci Srečanj s knjigo z voditeljico Barbaro Božič medsebojno delijo razmišljanja o prebranih knjigah ter spoznavajo, kako lahko prijatelji knjige različno doživljajo usode knjižnih junakov.
Pred vhodom v knjižnico je postavljena stalna razstava fotografij Šmarce iz prve polovice 20. stoletja amaterskega fotografa in krajana Petra Nagliča. 

Takole ustvarjamo na pravljičnih uricah v krajevni knjižnici Šmarca. 
      


        

Zaključek pravljičnih uric v krajevni knjižnici Šmarca. 

        
 

Vodi jih Barbara Božič.
Obisk pravljične urice je brezplačen.

Otroci naj prinesejo copate!

Krajevna knjižnica Šmarca
Trg padlih borcev 2
1241 Kamnik

E-naslov: smarca@kam.sik.si
Tel.: 01 839 43 11